“Πόλεμος” πίσω από τις…κάμερες

"Πόλεμος" πίσω από τις...κάμερες

Νίκος Παππάς: ΝΔ και καναλάρχες θέλουν να ακυρώσουν τον διαγωνισμό…

Για απροκάλυπτη στήριξη των διαπλεκομένων συμφερόντων, κατηγορεί τη ΝΔ ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, με αιχμή τη θέση που διατυπώνουν στην πορεία υλοποίησης του νόμου για τις τηλεοπτικές άδειες. «Η ΝΔ δια των στελεχών, του προέδρου και του αντιπροέδρου της, δηλώνει ότι επιθυμεί να ακυρώσει το νόμο που για πρώτη φορά αποδίδει νόμιμες άδειες στους τηλεοπτικούς σταθμούς, ότι θα αναστήσει τη ντροπή της ασυδοσίας και της μη αδειοδότησης.

Η κυβέρνηση θεωρεί ότι είναι σε εξέλιξη ένας πόλεμος λίγων ημερών, αφενός μέχρι τις 14 του μηνός που θα ανακοινωθεί η λίστα της προεπιλογής και μετά μέχρι τις 10-15 Αυγούστου που θα ανακοινωθούν οι δικαιούχοι των τεσσάρων αδειών.

Τόσο απλά, τόσο απροκάλυπτα, τόσο διαπλεκόμενα», δήλωσε ο κ. Παππάς, υπογραμμίζοντας ότι «αυτό δεν θα συμβεί» και «ο διαγωνισμός θα ολοκληρωθεί με επιτυχία και η ΝΔ θα βρίσκεται για πολλά χρόνια στην αντιπολίτευση».

«Ο διαγωνισμός προχωράει κανονικά», δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας και πρόσθεσε πως «όσοι, πολιτικοί και ιδιώτες ποντάρουν τα λεφτά τους στην ακύρωση του, απλώς θα τα χάσουν» και «οι επιθέσεις εναντίον της κυβέρνησης και υπουργών δε θα λειτουργήσουν».«Ευχόμαστε σε όλους τους συμμετέχοντες καλή δύναμη», αναφέρει ο υπουργός Επικρατείας.

Εν τω μεταξύ η κυβέρνηση βλέπει οργανωμένες κινήσεις πολιτικών κομμάτων και μιντιακών κέντρων σε μια προσπάθεια να ρίξουν την κυβέρνηση για να ακυρωθεί ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες.

Διαβάστε το σχετικό ρεπορτάζ της “Επένδυσης”:

Σχέδιο πολιτικής αποσταθεροποίησης για να ακυρωθεί ο εν εξελίξει ευρισκόμενος διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες βλέπει η κυβέρνηση πίσω από την κλιμακούμενη τις τελευταίες ημέρες επιθετικότητα μιντιακών και επιχειρηματικών κύκλων. Στελέχη του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος χρεώνουν αυτή την προσπάθεια σε συγκεκριμένους ομίλους μέσων ενημέρωσης και, κυρίως, σε εκείνους της οικογένειας Αλαφούζου και του κ. Σταύρου Ψυχάρη, οι οποίοι θεωρούν πως κινούνται σε σύμπλευση με τη Ν.Δ και πολιτικούς από το ΠΑΣΟΚ με ισχυρά ερείσματα στον χώρο των ΜΜΕ.
Κυβερνητικό στέλεχος έλεγε, χαρακτηριστικά, στην «Ε» πως οι κύκλοι αυτοί «είναι πολύ προκλητικοί και θέλουν να ρίξουν την κυβέρνηση», αναφέροντας, μάλιστα, τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν οι νομικοί εκπρόσωποι κάποιων καναλιών στη διαδικασία εκδίκασης των προσφυγών τους στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Καθώς ακόμα και σε κινήσεις που γίνονται αυτό τον καιρό για την εξασφάλιση συμμαχιών στην Κομισιόν, κάτι που φάνηκε και από τον τρόπο που έγινε ο χειρισμός της επιστολής του Ευρωπαίου επιτρόπου Έτινγκερ.
Η εκτίμηση είναι πως η επίθεση αυτή θα κλιμακωθεί περαιτέρω μέχρι τις 14 Ιουλίου –την προσεχή Τετάρτη- οπότε λήγει η πρώτη φάση της διαδικασίας του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες και θα ανακοινωθεί ποιοι εκ των υποψηφίων δεν πληρούν τις απαραίτητες προδιαγραφές που πρέπει να διέπουν τους φακέλους υποψηφίων δικαιούχων. Το γεγονός, για παράδειγμα, πως η εταιρεία Τηλέτυπος (Mega) δεν κατόρθωσε να εξασφαλίσει τραπεζική ενημερότητα (όπως αποκάλυψε κατά την ακρόασή του στην Εξεταστική επιτροπή της Βουλής που διερευνά τα δάνεια σε κόμματα και ΜΜΕ ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank κ. Φ. Καραβίας) δημιουργεί εκ των πραγμάτων προϋποθέσεις να απορριφθεί η πρόταση του καναλιού για την απόκτηση τηλεοπτικής άδειας. Εκ των τριών βασικών μετόχων (Βαρδινογιάννης, Μπόμπολας, Ψυχάρης) αυτό αφορά σχεδόν αποκλειστικά τον τρίτο, ο οποίος εξαπέλυσε, μάλιστα, επίθεση και κατά των νέων «παικτών» που έχουν υποβάλλει φακέλους ανοίγοντας, έτσι, και έναν ιδιότυπο επιχειρηματικό πόλεμο με διαστάσεις που δύσκολα μπορούν να προβλεφθούν.
Εμπροσθοφυλακή αυτού του πολέμου κατά της κυβέρνησης είναι αναμφίβολα ο κ. Γιάννης Αλαφούζος με τον Σκάϊ, ο οποίος, όπως λένε κυβερνητικά στελέχη, αισθάνεται ευάλωτος εξαιτίας σειράς δικαστικών εκκρεμοτήτων και «γκρίζων ζωνών» στην υποψηφιότητά του. Είναι χαρακτηριστικό πως η εφημερίδα «Καθημερινή» έδωσε το έναυσμα με τη δημοσιοποίηση αποσπάσματος της επιστολής Έτινγκερ, η οποία παρότι ουδεμία σχέση είχε με τον διαγωνισμό για τις άδειες (κάτι που αναγκάστηκε να διευκρινίσει η Κομισιόν) έγινε «σημαία» για τη Ν.Δ και στελέχη του ΠΑΣΟΚ όπως οι κ.κ Ευάγγελος Βενιζέλος και Ανδρέας Λοβέρδος.
Επί μέρες, άλλωστε, ο Σκάϊ έχει στήσει «υπερπαραγωγή» για την προβολή αιτιάσεων και δηλώσεων πολιτικών και ειδικών που επιχειρηματολογούν υπέρ της αντισυνταγματικότητας και της ακύρωσης του διαγωνισμού.
Στο Μέγαρο Μαξίμου συνδέουν, άλλωστε, το θέμα των τηλεοπτικών αδειών και με τις διεργασίες σχετικά με την κυβερνητική πρόταση νόμου για την απλή αναλογική. Θεωρούν, δηλαδή, πως το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ μετέβαλε στάση και από την κατ’ αρχήν αποδοχή του πλαισίου (το οποίο είναι πολύ κοντά σε παλαιότερη δική του πρόταση) οδηγήθηκε στην απόρριψη και την δήλωση της κ. Φώφης Γεννηματά –και μάλιστα από την τηλεόραση του Σκάϊ- αποτελεί «εργο» της ομάδας του κ. Βενιζέλου.
Η κυβέρνηση ελπίζει πως η τελική απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ θα την δικαιώνει αποδεχόμενη τη νομιμότητα του σχετικού διαγωνισμού.
Πολλά θα κριθούν από το ποιοι τελικώς θα προεπιλεγούν. Ο αποκλεισμός κάποιων εξαιτίας κενών ή ατελειών στους φακέλους θα σημάνει έναν δεύτερο γύρο σύγκρουσης με την κυβέρνηση, ενώ, παράλληλα, θα ξεκινήσει η διαδικασία συνεννοήσεων στο προσκήνιο και το παρασκήνιο για τη συγκρότηση επιχειρηματικών σχημάτων. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως ορισμένοι από εκείνους που θα αποκλεισθούν θα ανανεώσουν το ενδιαφέρον τους για τις θεματικές άδειες που θα προκηρυχθούν περί τα τέλη του έτους και άλλοι θα επιχειρήσουν να συνασπισθούν με όσους θα έχουν προεπιλεγεί.
Ο υπουργός Επικρατείας κ. Νίκος Παππάς αφήνει να εννοηθεί πως από τη στιγμή που –περίπου στα μέσα Αυγούστου- ανακοινωθούν επισήμως οι τέσσερις δικαιούχοι τηλεοπτικών αδειών μπορεί νομικά να ενεργοποιηθεί η διακοπή παροχής σήματος εκπομπής από την Digea σε εκείνους τους τηλεοπτικούς σταθμούς που θα θεωρούνται και τυπικά μη νομίμως λειτουργούντες. Είναι προφανές πως σε μια τέτοια περίπτωση θα ξεκινήσει ένας νέος γύρος του πολέμου αφού είναι εξαιρετικά πιθανό κάποιοι από τους αποκλεισθέντες καναλάρχες να μην δεχθούν να διακόψουν τη λειτουργία τους.
Στελέχη της κυβέρνησης που είναι σε θέση να γνωρίζουν τις επιχειρηματικές κινήσεις θεωρούν πως διαμορφώνονται ισχυρά σχήματα διεκδίκησης των νέων τηλεοπτικών αδειών και από τους παλαιούς «παίκτες» αλλά κυρίως από τους νέους που αναμφίβολα δίνουν τον τόνο.
Μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 ο Γενικός Γραμματέας Ενημέρωσης κ. Λευτέρης Κρέτσος είπε χαρακτηριστικά πως «κάποιοι από τους παλαιούς καναλάρχες δεν θέλουν να πληρώσουν και ναρκοθετούν το διαγωνισμό», ενώ διέλυσε τις φήμες περί πρόσθετων αδειών ενημερωτικού χαρακτήρα λέγοντας πως «όταν λέμε τέσσερις άδειες εννοούμε τέσσερις».

spacer

Leave a reply