autoi-einai-oi-ellines-tis-mperlinale_3.w_s

Αυτοί είναι οι Ελληνες του 66ου Κινηματογραφικού Φεστιβάλ Βερολίνου

, www.thetoc.gr

Μπορεί να είχαν ακουστεί πολλά για το «Ξύπνημα της άνοιξης», αλλά τελικά η τελευταία ταινία του Κωνσταντίνου Γιάνναρη (και καμία άλλη ελληνική ταινία) δεν συμμετέχει σε πρόγραμμα του 66ου Κινηματογραφικού Φεστιβάλ Βερολίνου παρ’ ότι φέτος το Φεστιβάλ αποφάσισε να κατεβάσει το αντίτιμο υποβολής ταινίας από τα 150 ευρώ στο… μηδέν, λόγω των capital controls στη χώρα μας.

Δυστυχώς, είναι μια από τις λίγες φορές τελευταίως που σε διεθνές κινηματογραφικό φεστιβάλ, όπως το 66ο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Βερολίνου, δεν διαγωνίζεται καμία ελληνική ταινία. Το Φεστιβάλ, η γνωστή Μπερλινάλε που συγκεντρώνει μερικά από τα διασημότερα ονόματα του χώρου του παγκόσμιου θεάματος, συνεχίζεται στη γερμανική πόλη έως τις 21 Φεβρουαρίου 2016.

Παρ’ όλα αυτά το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου πληροφορεί ότι η Ελλάδα θα εκπροσωπηθεί στη διεθνή διοργάνωση με δυο συμπαραγωγές – μεταξύ άλλων και ελληνικές. Ο λόγος για το «Moderation» της Ανιας Κίρσνερ και το «Ηumidity» του Νικόλα Λιούκα.  Εξαιρετικά ενδιαφέρον είναι ότι στο Berlinale talents 2016 συναντούμε πέντε νέους ΄Ελληνες. Αναλυτικά:

 «Moderation»: Μια ελληνική συμπαραγωγή

Η πρώτη ελληνική συμπαραγωγή με τίτλο «Μoderation» της Άνιας Κίρσνερ συμμετέχει στο Forum Εxpanded. H ταινία έχει γυριστεί σε Αίγυπτο, Ελλάδα και Ιταλία. Πως επηρεάζει την ιαθημερινή ζωή των συντελεστών ταινιών θρίλερ ο τρόμος που «διαχειρίζονται» στο επαγελματικό τους περιβάλλον; Το σενάριο υπογράφουν οι Άνια Κίρσνερ, Μάγια Λουμπίνσκι και Άννα ντε Φιλίππι και την παραγωγή οι Άνια Κίρσνερ (Αγγλία) και Θοδωρής Προδρομίδης (Ελλάδα).

«Ηumidity»: Μια Σερβική, Ελληνική και Ολλανδική παραγωγή

Η ταινία «Ηumidity» του Νικόλα Λιούκα είναι μια Σερβική, Ελληνική και Ολλανδική παραγωγή και συμμετέχει στο Τμήμα Forum. Σύμφωνα με το σενάριο, η Μίνα παραλαμβάνει το σύζυγο της Πέταρ από τον αεροδρόμιο, αφού έχει περάσει το πρωινό με τον εραστή της. Ενώ ο Πέταρ κοιμάται, η Μίνα εξαφανίζεται. Το σενάριο υπογράφουν οι Στάσα Μπαγιάκ και Νικόλα Λιούκα και την παραγωγή η Dart Films με συμπαραγωγούς τους 2/35, τη Lemming Films και τη Cinnamon.

Berlinale Talents 2016: Πέντε νέα ταλέντα είναι ΄Ελληνες

Ο σκηνοθέτης ταινιών μικρού μήκους, Θανάσης Νεοφώτιστος, συμμετέχει στο Berlinale Talents 2016. Επίσης συμμετέχουν οι σκηνοθέτριες Ασημίνα Προέδρου και Νικολέττα Λεούση και οι ηθοποιοί Κώστας Νικούλι και Μαρίνα Συμέου.

Δάφνη Πατακιά: ΜΙα ξεχωριστή περίπτωση ελληνίδας ηθοποιού

«Πρόκειται για μια χαρισματική παρουσία στην οθόνη. Η Δάφνη έπεισε την επιτροπή με την εξαιρετική συγκέντρωσή της, τον αέρα μυστηρίου που αποπνέει και την επιθυμία της να εκφράσει συναισθήματα που αγγίζουν τα όρια με έναν εκπληκτικό τρόπο». Με αυτά τα λόγια τα μέλη της επιτροπής επέλεξαν την Ελληνίδα υποψήφια ως μία από τους εννέα νέους και πολλά υποσχόμενους Ευρωπαίους ηθοποιούς, στα ταλέντα υποκριτικής «Shooting Stars 2016» στο πλαίσιο του 66ου ΦεστιβάλΗ 24χρονη ηθοποιός, πρωταγωνίστρια της προαναφερθείσας ταινίας του Γιάνναρη, είναι ένας από τους δέκα νέους ευρωπαίους ταλαντούχους ηθοποιούς για το 2016 που επιλέγησαν σ’ αυτό το πρόγραμμα.

Ποια είναι η Δάφνη Πατακιά 

Γεννήθηκε το 1992, μεγάλωσε στις Βρυξέλλες από Έλληνες γονείς και φοίτησε στο Ευρωπαϊκό Σχολείο Βρυξελλών, ενώ σπούδαζε μπαλέτο και σύγχρονο χορό στο Udi Malka Studiο. Σε ηλικία 18 ετών έγινε δεκτή στη δραματική σχολή του Εθνικού Θεάτρου, από όπου αποφοίτησε το 2013. Έχει εργαστεί σε σημαντικές θεατρικές παραγωγές και έχει συμμετάσχει σε πέντε ταινίες, δύο εκ των οποίων μικρού μήκους. Είναι επίσης φοιτήτρια στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ζει και εργάζεται στο Παρίσι.

 

spacer

Leave a reply